Mag. Metka Adamič se pogosto pojavlja v revijah za zdrav življenski slog. Vabljeni k ogledu njenih člankov.


Pigmentni madeži na koži

2. septembra 2019 je bila prim. mag. Metka Adamič gostja na jutranji oddaji RTV Slovenije 1. Tema oddaje so bili pigmentni madeži na koži in možnosti njihovega odstranjevanja.

Vabimo vas, da si prispevek ogledate na spletni strani www.rtvslo.si


Kaj je treba vedeti o melanomu?

"Melanom se v več kot polovici primerov pojavi nenadoma, brez opozorila, redkeje iz že obstoječega znamenja ali druge pigmentne lise na koži." Lahko se torej pojavi tam, kjer prej ni bilo ničesar. "Hitro se širi v globino in tudi po krvnih in limfnih poteh po telesu.Lahko metastazira in prizadene druge organske sisteme." Prav zato je tako nevaren..

Preberite več na www.vizita.si

Dermatologinja svetuje, kako oskrbeti opeklino

“Obstajajo kratkoročne in dolgoročne posledice pretiranega sončenja, pove dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. Rdečina, oteklina, mehurji, bolečina, po nekaj dneh pa srbečica in luščenje kože – ti nič kaj prijetni simptomi opeklin sodijo med kratkoročne posledice. Dolgoročne so hitrejše staranje kože ter večja verjetnost za kožnega raka, bolezen, ki lahko vodi v prezgodnjo smrt.”

Preberite več na www.vizita.si


REVIJA OBRAZI, jun 2019

REVIJA OBRAZI, jun 2019

“Najsodobnejša metoda pomlajevanja obraza”

Ena najsodobnejših metod pomlajevanja je AQUAGOLD® fine touch™, ki je očarala tudi številne znane osebnosti, med njimi tudi Oprah, Kim Kardashian in druge, ki jo redno opravljajo pri svojem strokovnjaku za estetske posege in jo toplo priporočajo na raznih socialnih omrežjih.


Preberite več na www.vizita.si ali v junijski številki revije OBRAZI.

Informacije o postopku so vam na voljo tudi na naši spletni strani v zavihku Vse o koži.


"Pomanjkanje vitamina D je težava predvsem pozimi"

Pomanjkanje vitamina D predstavlja zdravstveni problem po vsem svetu. Predšolski otroci naj bi po slovenskih študijah dosegali približno petino priporočenega dnevnega vnosa, mladostniki pa dobro polovico, kar kaže na slabo pokrivanje potreb po vitaminu D. Problem zadostnega vnosa vitamina D se pojavlja predvsem pozimi, saj je izpostavljenost sončni svetlobi veliko manjša kot poleti. Pozno jesni, pozimi in zgodaj spomladi ga moramo zato vnesti s hrano nekoliko več kot poleti, ko je sonca dovolj. Poleg tega pa številni strokovnjaki svetujejo v tem obdobju redno dodajanje vitamina D v prečiščeni obliki, ki je na voljo v lekarnah. Vsekakor je ob tem potrebna velika previdnost, da ne pride do predoziranja; o primernih količinah se je potrebno posvetovati z zdravnikom oziroma farmacevtom. 

 

REVIJA VIVA

"Solariji škodijo človeškemu zdravju in jih dermatologi že več kot 15 let odsvetujemo."

Solariji sodijo, tako kot naravni viri ultravijoličnega sevanja, med visoko karcenogene dejavnike.

Skrb vzbujajoče je, da incidenca melanoma, ki je najbolj nevarna oblika kožnega raka, tako v svetu kot pri nas, še vedno narašča. Z njo vred pa žal tudi umrljivost. Preživetje obolelih se je na srečo izboljšalo, predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja kožnega raka in sodobnejših enotnih pristopov obravnave in zdravljenja obolelih. Ker je nastanek kožnega raka in s tem tudi melanoma nedvomno povezan s pretiranim izpostavljanjem UV-žarkom, je zelo pomembna redna in dosledna zaščita pred UV-žarki skozi vsa življenjska obdobja.

 

REVIJA OBRAZI


Grazia beauty awards

Žirantke

Žirantke

Ena naših najbolj priljubljenih ženskih revij je že drugo leto zapored organizirala Grazia beauty awards, na katero so različne kozmetične blagovne znamke prijavile kar 131 izdelkov. Rezultate si boste lahko ogledali v naslednji izdaji revije Grazia!

Že drugič sem bila žirantka v tej akciji, kjer smo ocenjevali kvaliteto kozmetičnih izdelkov, njihovo uporabnost in obstojnost. Na svečani prireditvi v Cankarjevem domu smo podelili nagrade najboljšim. 

Lepa izkušnja! 


"Če dnevno izpade do 100 las, je to normalno"

Lasje lahko izpadajo zaradi številnih vzrokov; nekateri so zdravstveno pogojeni, drugi so kozmetične narave. "Pri odraslih ženskah je najpogostejši razlog izpadanja in tanjšanja las hormonske narave" pravi mag. Adamičeva. "Takšno izpadanje sledi nosečnosti, splavu ali jemanju hormosnkih prepartov. Ponavadi se začne v dveh do štirih mesecih po dogodku, ki je povzročil, da je večje število las prešlo iz telogene faze v fazo izpadanja las."

REVIJA NIKA


"Suh zrak in mraz sta najslabše okolje za suho kožo"

Njena pregradna funkcija se lahko okvari. V prostorih, kjer se zrak umetno ogreva, se vlažnost precej zniža, kar povzroča dodatno izhlapevanje vode s površine kože, ustnic ter sluznic. Tudi nošenje neprimernih oblačil, zlastni volnenih, lahko dodatno draži sicer izsušeno in občutljivo kožo. Njavečje težave imajo posamezniki, ki že sicer trpijo zaradi suhe in še posebej občutljive kože. Tudi koža starejših ljudi je bolj suha kot v mladosti in srednjih letih. Zao je zelo pomembno, da sami čim več pripomoremo k preprečevanju izsuševanja kože z redno in ustrezno nego. 

Koža otroka še zdaleč ni tako odporna kot pri odraslem človeku. Lahko je celo do desetkrat tanjša od kože odraslega, je bolj prepustna, bolj ranljiva, a se tudi hitreje obnavlja in zdravi. S telesno rastjo in razvojem postaja koža vse bolj odporna. Ščiti nas pred mrazom, vročino, ultravijoličnimi in drugimi škodljivimi svetlobnimi sevanji, poškodbami in okužbami. Koža je nenadomestljiv del naše telesne obrambe pred mikrobi in okoljem. Je tudi regulator telesne temperature, kopiči vodo, maščobe in vitamin D.

REVIJA VIVA, št. 279


"Laserski posegi sodijo v roke strokovnjakov in v zdravstvene ustanove.”

Številne razvite države imajo formalno določeno, kdo in v kakšnih primerih lahko upravlja z visokoenergetskimi laserskimi aparati in drugimi svetlobnimi viri (ang. IPL). Pri nas takšnih pravil, žal, še ni. Kljub temu, da dermatologi na to že več let opozarjamo in smo pripravili strokovna priporočila o uporabi laserske tehnologije na našem področju, se doslej še nihče od odgovonih ni konkretno odzval na naša opozorila. Tovrstne naprave zahtevajo celovito znanje tistega, ki jih uporabja, pa vendar se prepogosto znajdejo v rokah neizkušenih izvajalcev. Posledice so lahko za osebo, ki je na posegu, zelo neprijetne, estetsko moteće in dolgotrajne, če se jih sploh še da popraviti.

Moja koža, št. 2

“Krčne žile moramo zdraviti”

"Medtem, ko je bilo v preteklosti zdravljenje omejeno le na kirurško odstranitev žil in skleroterapijo s tekočimi sredstvi, lahko danes pri skoraj vseh bolnikih zdravljenje opravimo v lokalni anesteziji in brez klasičnega kirurškega posega, pravi Adamičeva in še doda, da so v zadnjem desetletju na voljo maj agresivne metode, katerih učinkovitost in varnost potrjujejo izsledki številnih kakovostnih kliničnih raziskav."

SLOVENSKE NOVICE, Za zdravje


"Koža je naša osebna izkaznica"

"Videz naše kože je odvisen od naše biološke starosti, podedovanih lastnosti, hormonskega stanja in vplivov okolja. Z leti se poškodbe in vplivi zunanjih dejavnikov seštevajo, kar se najbolj opazi ravno na koži. Zunanji dejavniki, ki najbolj vplivajo na staranje oz. videz kože, so ultravijolični žarki, kajenje in uživanje alkoholnih pijač ter druge negativne razvade." nas opozori naša sogovornica specialistka dermatovenerologije mag. Metka Adamič, dr. med., ki se že več kot 15 let ukvarja z lasersko dermatologijo. 

"Na koži se najprej pokažeta naša starost in življenski slog. Koža je naša osebna izkaznica, je največji organ človeškega telesa, saj pri odraslem človeku njena površina meri od 1,5 do 1,5 m2."

 

Preberite več na www.revijaestetika.si


“Bradavice pri otroku”

Bradavice običajno nastanejo na prstih rok, redkeje na podplatih. Včasih so v večjih skupinah, kjer se koža poškoduje (praske, ureznine...). Bradavičke največkrat ne povzroćajo težav. Pogosto se zgodi, da izginejo spontano, zlasti pri otrocih. Žal ne moremo predvideti, v katerih primerih in kdaj bo prišlo do tega. Nekoliko trdovratnejše so bradavice ob nohtih in na podplatih. 

VIVA, Vivina zdravniška linija, oktober 2015, št. 263

“Sladkor pospešuje razmnoževanje mikroorganizmov”

Nevšečnosti z glivičnimi obolenji ma precej ljudi. Glivice so mikroorganizmi, dobro jim denejo vlažni telesni predeli, kjer se kožne površine stikajo. Kožna vnetja, ki jih povzročajo, največkrat opazimo med prsti na nogah, v dimljah, pod dojkami. Pogosto prizadanejo tudi nohte. Mag. Metka Adamič, dr. med., specialistka dermatovenerologije, razloži, kako trdovratne so glivične okužbe.

ONA, 14. julij 2015, št. 28 

 

“Za izpadanje las ni vedno kriva bolezen”

Za naše težave z lasmi niso vedno kriva kakšna resna bolezenska stanja. Vzroki za izpadanje las so lahko tudi povsem drugje; pomanjkanje železa, kontracepcijske tablete, pretirano izločanje maščob in vnetje lasišča, neprimerna nega las, uporaba agresivnih kozmetičnih preparatov, tudi nekatera zdravila.

"Nekoliko povečano izpadanje las je 'naravno' vsakih nekaj let, ko se večji del las nahaja v zaključku svojega rastnega ciklusa. Takšno izpadanje traja nekaj tednov in se, če smo zdravi, samo po sebi umiri,“ razlaga dermatologinja dr. Metka Adamič.

Preberite več na www.vizita.si

“Poskrbi za svoje telo”

Izsušena in dehidrirana koža, zategnjenost, rdečica in razpokana koža, ki se lušči, so le nekatere posledice in prilagajanje kože temperaturnim spremembam ter izpostavljenosti nizki temperaturam.

Prehod iz toplih, suhih prostorov v mrzel in bolj vlažen zrak, ko so temperaturna nihanja za več kot 20 stopinj, vsekakor tvoji koži ne obetajo nič dobrega, pitje alkohola in kajenje pa lahko stanje še dodatno poslabšata.

Preberite več na www.cosmopolitan.si