DERMATOLOŠKI POSEGI

Dermatološka obravnava obsega zaupen pogovor med specialistom dermatologom in njegovim pacientom ter natančen pregled kože, nohtov, lasišča, las in po potrebi tudi sluznic. V nadaljevanju obravnave sledi  svetovanje glede morebitnih dodatnih preiskav, zdravljenja in terapevtskih ukrepov ter kasnejše spremljanje zdravljenja.  

 
Squarespace_dermatologija_preventivni pregledi.jpg

PREVENTIVNI PREGLED KOŽE

Namen preventivnega pregleda je odkrivanje začetnih in očem skritih sprememb, ki jih sami ne opazimo in nam tako omogoča pravočasno ukrepanje. 
Enkrat na mesec se preglejte sami, pozorni bodite nanedavno nastale nepravilne lezije, ki rastejo in se spreminjajo. Če opazite novo pigmentno spremembo, ranico na koži, ki se ne zaceli, atipično znamenje, lusko, ki se občasno odlušči in znova nastane,  čim prej obiščite dermatologa.
Vsekakor pa se naročite vsaj enkrat letno na popoln klinični in dermoskopski pregled vaše kože. Po uvodnem razgovoru in splošnem pregledu kože ter natančnejšem dermoskopskem pregledu vam bo dermatolog svetoval glede nadaljnje obravnave - morebiti le redno opazovanje ali pa odstranitev problematičnih tvorb.

 

 

 
SLIKA 1

KUPEROZA in ROZACEA

Rozacea je kronična kožna bolezen.

Nega kože mora biti skrajno previdna in prizanesljiva, prilagojena izjemno občutljivi koži. Nikar ne ekspirementirajte sami in ne poslušajte nasvetov laičnih »svetovalcev«, ki jih je veliko v našem okolju, v medijih, po raznih internetnih forumih. Posvetujte se z dermatologom. Potrebno se je zavedati, da gre za bolezen, ki ji boste sami težko kos. Dlje kot odlašate, težje jo je obvladati. Dermatolog z dolgoletnimi izkušnjami na področju sodobnega zdravljenja rozaceje vam bo lahko pomagal pri odpravljanju težav.

 
SLIKA 2

AKNE in BRAZGOTINE PO AKNAH

Kar štiri petine najstnikov ima težave z aknami. Na srečo v večini primerov v nekaj letih izzvenijo same po sebi. Aknam podobne spremembe na koži pa se lahko pojavijo tudi zaradi uporabe določenih kozmetičnih izdelkov ali stika z dražečimi snovmi, kot so olja in maščobe ter industrijske kemikalije. 

 
SLIKA 3

PREKOMERNO ZNOJENJE (Hiperhidroza)

Prekomerno znojenje je za posameznika zelo neprijetna težava, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo tudi neprijeten vonj. Potni madeži na oblačilih vsakogar spravljajov zadrego, ovirani so socialni stiki, kakovost življenja je zmanjšana. S problemom prekomernega znojenja se srečujejo 2-3 odstotki odraslih.

 
SLIKA 4

PIGMENTE SPREMEMBE NA KOŽI

Tu velja ponoviti, da je vsaka koža edinstvena, specialist dermatolog pa vam s svojim obsežnim strokovnim znanjem in izkušnjami lahko pomaga poiskati edinstveno obravnavo vaših težav. Kot pri vsaki medicinski terapiji se tudi pri melazmi in straostnih pigmentnih lisah doseženi rezultati zdravljenja od primera do primera razlikujejo. 

 
SLIKA 5

BENIGNE in MALIGNE KOŽNE TVORBE

Radiofrekvenčna kirurgija uporablja radijske valove s frekvenco med 1,5 in 4,5 MHz. Energija radijskih valov spremeni vodo v tkivu v  vodno paro, na ta način lahko precizno reže in koagulira tkivo. Za razliko od klasičnega elektrokavterja, lahko s sodobnim radiofrekvenčnim aparatom učinkovito odstranjujemo številne spremembe na koži ob minimalni poškodbi zdravega tkiva. Prednosti so hitro celjenje brez ali z minimalno krvavitvijo, za seboj ne puščajo motečih brazgotin.

 
SLIKA 6
 
shutterstock_682205557.jpg

BRAZGOTINE in STRIJE

Brazgotine so lahko posledica poškodb, opeklin, operacij ali bolezenskih vnetij. Brazgotine imajo mnogo različnih oblik: lahko so zadebeljene, vleknjene, močno razrasle, lahko so svetlo obarvane, bele, rdeče ali rjavo obarvane. Pri obravnavi strij in brazgotin je potrebno oceniti njihovo starost, obsežnost, barvo in glede na vse omenjene dejavnike načrtovati najbolj primerno rešitev za izboljšanje njihovega izgleda.

 
 
 
 

 

POSEGI INJICIRANJA LASTNE PLAZME

S posegi injeciranja lastne plazme zdravimo oziroma izboljšamo izpadanje las (androgeno alopecijo, areatno alopecijo, telogen efluvij), akne in poakenske brazgotine, dosežemo hitrejše celjenje nekaterih ran, seboroičnega dermatitisa in ekcema.