PLAZMA, OBOGATENA S TROMBOCITI - naravna, varna in učinkovita metoda pomlajevanja.

Videz naše kože je odvisen od naše starosti, hormonskega stanja in vplivov okolja. Med vplivi okolja imajo največji vpliv  ultravijolični žarki, kajenje in druge slabe razvade ter seveda stres. Fotostaranje predstavljajo spremembe na koži, ki nastajajo zaradi dolgoletnega izpostavljanja sončnim žarkom. Za svojo kožo lahko veliko naredimo, če se izogibamo sončnim žarkom, jo redno ščitimo, se zdravo in pestro prehranjujemo, se redno in kvalitetno rekreiramo in si privoščimo dovolj kakovostnega počitka. K ohranitvi mladostnega videza veliko doprinese tudi redna in primerna nega, na voljo pa  imamo tudi vrsto zelo učinkovitih sodobnih dermatoloških postopkov.  

Koža je sestavljena iz povrhnjice, usnjice in podkožja. Kožna povrhnjica postaja z leti vse tanjša in se slabše obnavlja kot v mladostnem obdobju. Njena   površina je postopno vse bolj suha, hrapava, z manj naravnega leska. Pri ljudeh, ki imajo svetlejšo polt in so bili v življenju veliko na soncu, se na izpostavljenih delih pojavljajo rjavo obarvane pigmentne lise. Tudi stene drobnih žil so vse manj čvrste in prožne, sčasoma se razširijo in prosevajo skozi kožno površino. V globjih plasteh kože nastaja manj kolagenih in elastičnih vlaken. Vse manj je tudi medceličnine. To je osnovna želatinozna snov, ki se nahaja med celicami ter vezivnimi in elastičnimi vlakni in jo sestavljajo velikanske molekule  beljakovin in sladkorjev: proteoglikanov in glikoproteinov. Fibroblasti v usnjici proizvajajo tudi glikozamin, ki je zelo bogat s hialurosnko kislino. Žal pa se ta produkcija z leti manjša, tako da je hialuronske kisline, ki skrbi za zadrževanje vode v koži, vse manj, kar dodatno doprinese k zmanjšanju kožne svežine. Koža postaja manj elastična, izgublja svojo prožnost in napetost, vse bolj je povešena in sčasoma tudi nagubana.

Za ohranitev mladostnega videza kože so na voljo številne metode in postopki. Klasične metode, ki jih uporabljamo v estetski medicini, najsi  gre za laserske posege ali injiciranje polnil,   pogosto zahtevajo nekajdnevno okrevanje. Injiciranje “botoksa” je zagotovo eden izmed najhitreje opravljenih in obenem najbolj učinkovitih postopkov glajenja številnih gubic na obrazu. Zahteva le nekaj minutk vašega časa in vrnete se lahko k vsakodnevnim aktivnostim. Nobeden izmed omenjenih postopkov pa žal ne vpliva na izboljšanje kožne strukture, na uvododma opisane spremembe, ki se z leti stopnjujejo.

shutterstock_597943412.jpg

Marsikdo želi naraven način pomlajevanja in zdravljenja kože. Če želimo kožo tako pomladiti, moramo na nek način stimulirati in spodbuditi vse njene sestavne dele k obnovi. Za izboljšanje strukture  povrhnjice najpogosteje uporabljamo postopke, pri katerih kožne celice na površini luščimo (mehansko – npr.diamantni piling, kemično – pilingi s kislinami, laserski pilingi) in tako spodbudimo razmnoževanje novih, ki nadomestijo odluščene.

Za izboljšanje strukture celotne debeline kože moramo aktivirati tudi celice kože v globjih plasteh. Eden izmed sodobnih in najbolj naravnih pomlajevalnih postopkov, ki kožno povrhnjico ohranja nepoškodovano, aktivira pa celice v usnjici, je pomlajevanje z lastno plazmo, bogato s trombociti.  Predstavlja varno in učinkovito metodo za izboljšanje strukture kože.

V naši krvi, predvsem v krvnih ploščicah (trombocitih) so številne snovi, ki delujejo spodbujevalno na rast in obnovo celic in s tem ohranjajo kožo mladostno.

Trombociti so celice v krvni plazmi, ki predstavljajo šest odstotkov vseh krvnih celic v plazmi in jih poznamo po njihovi vlogi pri nastanku krvnih strdkov in preprečevanju krvavitev. Poleg tega pa imajo pomembno vlogo tudi pri drugih procesih, pomembnih za celjenje.

Postopek je eden najnovejših postopkov pomlajevanja s pomočjo lastnih celic, ki pomagajo pri obnovi in učvrstitvi kože na področju celotnega obraza, vratu, dekolteja; skratka, kjerkoli na telesu.

Plazma, obogatena s trombociti, se že dobro desetletje (od leta 2007) uporablja po vsem svetu za pomlajevanje obraza.  Zdravnik Charles Runels iz Alabame ga je v letu 2010 poimenoval “vampirski lifting”.

Tretma je idealen za ljudi, ki želijo predvsem naravno, postopno, vendar občutno izboljšanje kvalitete kože in njene teksture in obe tem nimajo možnosti za predolgo okrevanje.

Metoda Plasmolifting™ je moderna in posodobljena tehnologija PRP (platelet reach plasma - plazma bogata s krvnimi ploščicami). Plazmolifting je izjemno močan “pomlajevalni naravni koktajl”, sestavljen iz rastnih faktorjev, odgovornih za obnavljanje kože, beljakovin, vitaminov, aminokislin in matičnih celic, potrebnih za ohranjanje zdrave in mladostne kože.

Plasmolifting tehnologija je:

 • Naravna: avtologno plazmo pridobimo iz lastne krvi in med samim postopkom ne pride v kontakt z zunanjim okoljem; s tem je preprečena okužba obeh: tako pacienta kot tudi zdravstvenega osebja
 • Varna: plazma ne vsebuje tujih kemičnih snovi, tako da je možnost njene zavrnitve, alergične reakcije in neugodnih stranskiuh učinkov zmanjšana na minimum
 • Učinkovita: željeni in pričakovani terapevtski učinki so doseženi že po prvih nekaj tretmajih. Čas okrevanja po posegu z lastno plazmo je bistveno krajši kot po drugih postopkih, obdobje doseženega izboljšanja pa vidno podaljšano
 • Vsestranska uporabnost: avtologna plazma je učinkovita v različnih vejah medicine, kot samostojna terapija in v kombinaciji z drugimi postopki zdravljenja oziroma pomlajevanja v estetski medicini
 • Relativno neboleča: injiciranje lastne plazme je skorajda neboleče, ne zahteva posebnega okrevanja.

Je najbolj naravna, varna in učinkovita metoda pomlajevanja, ki izboljšanja strukturo kože in omogoči naraven, svež in mladosten videz.

Postopek je zelo učinkovit tudi pri nekaterih bolezenskih stanjih kože in pri izapadanju las.

Poleg trombocitov, v plazmi se tudi nahaja sedem glavnih rastnih faktorjev (GF) in veliko število matičnih celic (izvornih celic - CD 34).

Rastni faktorji iz trombocitov (PDGF - Platelete derived growth factor) stimulirajo razmnoževanje fibroblastov in keratinocitov, ki pa proizvajajo kolagen in keratin. PDGF ima pomembno vlogo tudi pri nastanku krvnih žil, celične delitve fibroblastov, sintezi kolagena in zunajceličnega matriksa, katerih je glavna sestavina hialuronska kislina.

S to metodo iz krvi izdvojimo plazmo in trombocite, ki so bogati z rastnimi faktorji, ki imajo močan vpliv na pomlajevanje, regeneracijo in revitalizacijo kože.

Snovi, ki se nahajajo v naši krvi, predvsem v krvnih ploščicah in plazmi imajo naslednje lastnosti, ki jih izkoriščamo v različnih vejah medicine:

 • zavirajo škodljivo vnetje,
 • zmanjšujejo bolečino,
 • pospešujejo tvorbo kolagena,
 • pospešujejo rast kapilar in s tem ožiljenost ter prekrvljenost tkiva,
 • pospešujejo celjenje tetiv in mišic,
 • zvišujejo kostno gostoto.

Takšna terapija se poleg estetske medicine in dermatologije že vrsto let uporablja tudi v številnih drugih medicinskih vejah: v plastični kirurgiji (zdravljenje opeklin in drugih ran), trihologiji, nevrologiji, urologiji, ginekologiji, travmatologiji in ortopediji, stomatologiji, športni medicini, implatantih mehkega tkiva in pri ostalih implatantih.

Na področju dermatologije so raziskave pokazale, da lahko dosežemo izjemne rezultate pri odpravljanju posledic fotostaranja, pri vzpodbujanju rasti las (pri moški plešavosti in tudi pri drugih oblikah izpadanja las) ter pri izboljšanju strij in brazgotin. Objavljeni so tudi ugodni rezultati zdravljenja nekaterih oblik  aken,  luskavice, ekcema, seboroičnega dermatitisa, kroničnih in drugih ran, opeklinskih poškodb kože.

shutterstock_583453318.jpg

Kako poteka tretma?

Podobno kot pri običajnem laboratorijskem odvzemu, vam bomo v ambulanti odvzeli v posebne epruvete približno 10 do 20 mililitrov krvi.

Kri bomo po odvzemu centrifugirali in ob tem ločili ostale krvne celice od plazme in trombocitov.

Tako pripravljeno plazmo, bogato s trombociti in matičnimi celicami, vam bo zdravnik nato s tanko iglico vbrizgal v kožo ohlapnih predelov, kjer želimo ugodne učinke.

Po tretmaju lahko pride do rahle rdečine in blage otekline, ki pravilom izgineta že v nekaj urah, popolnoma pa v nekaj dneh.

Že takoj po postopku se ob uporabi ličil povrnete k svojim vsakodnevnim aktivnostim.

V vaši koži se bodo po injiciranju plazme odvijali popolnoma naravni in učinkoviti procesi za obnovo in pomladitev. Celice povrhnjice bodo vzpodbujene k obnovi, celice usnjice bodo intenzivno tvorile kolagenska in elastična vlakna in medceličnino.  Koža bo postala bolj napeta in bolje hidrirana, zmanjšale se bodo tudi nekatere gube.

Kolikokrat je potrebno postopek  ponoviti?

Ker procesa staranja ne moremo zaustaviti, je potrebno postopke pomlajevanja ponavljati. Število in pogostnost ponovite je odvisno predvsem od starosti posameznika in stanja kože ter odzivnosti na terapijo. Pristop mora biti vedno individualen, večinoma pa opravimo 3 do 4 ponovitve v prvih treh mesecih in nato 1 do 2 krat letno.

Prvi vidni rezultati so vidni že po prvem tretmaju; za dolgoročne ugodne učinke priporočamo 4 ponovitve na 3-4 tedne.

Postopek pomlajvanja z lastno plazmo, obogateno s trombociti, nima vpliva na pigmentne lise na koži, na razširjene žilice in tudi ne izboljša nepravilnosti kožne površine in razširjenih por.

Še boljše  pomlajevalne učinke lahko dosežemo ob kombinaciji z drugimi metodami  pomlajevanja, kot so: laserska terapija, injiciranje “botoksa”, fotopomlajevanje, sadnokislinski pilingi, radiofrekvenca,  fokusiran ultrazvočni lifting, estetska kirurgija, pomladitev s kirurškimi samozateznimi nitmi…

Postopek je varen, učinkovit, preprost in primeren zdravim ljudem. Izvaja se samo pri zdravniku, ki je posebej usposobljen zanj.

Primeren je za:

 •         Osvežitev kože na obrazu, izboljšanje tonusa, strukture in barve kože.
 •         Pomladitev kože, ki kaže znake staranja (zmanjšanje gub, izboljšanje elastičnosti in čvrstosti).
 •         Pospeševanje regeneracije in celjenja kože po estetskih posegih ali poškodbah.
 •         Posameznike, ki še niso pripravljeni ali ne želijo na pomlajevanje z botoksom ali polnili.
 •         Manjšo opaznost svežih in starih brazgotin, kjerkoli na telesu.
 •         Manjšo opaznost strij po porodu ali hujšanju.
 •         Učvrščevanje ohlapne kože po hujšanju ali zaradi staranja kjerkoli na telesu (vrat,         dekolte,prsi, trebuh, zadnjica, stegna nad koleni, stegna znotraj, nadlahti ...).

Ne opravimo ga v naslednjih primerih:

 • pri obolenju, imenovanem Sindrom disfunkcije trombocitov,
 • pri kritični trombocitopeniji,
 • pri hemodinamski nestabilnosti,
 • pri hiperfibrinogenemiji,
 • ob alergiji na heparin natrium
 • v primeru avtoimunega obolenja
 • sepse, akutne in kronične okužbe,
 • v primeru herpetičnega izpuščaja
 • pri kroničnem jetrnem obolenju,
 • v primeru jemanja zdravil proti strjevanju krvi, imunosupresivi, glukokortikoidi,
 • v nosečnosti in dojenju.

PREDNOSTI PLAZMOLIFTINGA:

 • Spodbuja rast in obnovo tkiva z uporabo vaših lastnih krvnih celic in komponent.
 • Varno regenerira kožno tkivo
 • Ne povzroča vnetnih reakcij in ne prenaša bolezni.
 • Injicirana snov se absorbira v tkivu že v nekaj dneh.
 • Postopek se preprosto opravi v ordinaciji in ne zahteva posebnega okrevanja.
 • Postopek ima:  Certifikat za registracijo, pridobljen v Rusiji: № FSZ 2008/01447, 24. maja 2010; CE razred II A za in-vivo uporabo v skladu z Medical Devices Directive 93/42/ЕЕС; ISO 13485 certificate and CE marking.

Takšna  terapija je najbolj naravna in varna metoda pomlajevanja. Ker vbrizgavamo telesu lastne snovi, ne pride do zavrnitvenih reakcij, ki se sicer lahko pojavijo na druge sintetične snovi. Stranski učinki, ki sepo takšnem postopku  lahko pojavijo, so rdečina, oteklina in manjše podplutbe na mestu vbodov, kar v nekaj dneh izzveni.

Postopek nima vpliva na pigmentne lise na koži, na razširjene žilice in tudi ne izboljša nepravilnosti kožne površine in razširjenih por.  

PLAZMA BOGATA S TROMBOCITI v boju z IZPADANJEM LAS - ANDROGENO ALOPECIJO

shutterstock_642330973.jpg

Androgena alopecija je najpogostejša oblika izpadanja las pri moških, redčenje las te vrste pogosto opažamo tudi pri ženskah. Glavni vzrok za to vrsto izpadanja las je povečana občutljivost korenin lasi na aktivni presnovek moškega hormona testosterona (dihidrotestosteron), ki zavira dlake v njihovem razvoju in na ta način postopoma vodi v popolno izginotja folikla in las. Pri moških se ta vrst izpadanje las kaže v različnih oblikah in stopnjah plešavosti, ki je predvsem genetsko določena.

Zdravljenje

Trombocitna plazma je terapija, ki se je izkazala kot zelo uspešna pri zdravljenju androgene alopecije pri moških in ženskah. S tem postopkom se aktivirajo folikli dlak, ki iz stanja pasivne rasti preidejo v aktivno fazo rasti. Izboljša prekrvavitev lasišča kar še dodatno prispeva k učinkovitosti zdravljenja. Lasje se ojačajo in zgostijo, zmanjšano je njihovo izpadanje. Rezultati so vidni že 3 do 4 mesece po tretmaju. Za vidne rezultate je treba narediti  3 do 6  tretmajev vsake 3 tedne, kasneje je potrebnoi postopek ponoviti po 6 mesecih in v nadaljevanju enkrat na leto. Večjo učinkovitost zdravljenja in ponovne rasti las dosežemo, če z zdravljenjem začnemo v zgodnjih fazah androgene alopecije.