POLETJA JE KONEC, ČAS JE ZA LASERSKE POSEGE NA KOŽI

Dermatologinja Metka Adamič je ob praznovanju dveh desetletij svojega uspešnega delovanja in nenehnega strokovnega in tehnološkega nadgrajevanja odprla vrata prenovljeni in sodobnI vrhunsko opremljeni dermatološki ordinaciji. S svojim bogatim znanjem, ljubeznijo do stroke in človeško toplino je zgled številnim kolegom in varno zatočišče mnogim ljudem s kožnimi težavami.

Zadržano in brez vsiljevanja vam bo svetovala glede najsodobnejših laserskih in estetskih posegov na koži ali pa vam pomagala iz težav, ki jih imate s kožo. Pri tem se bo, če bo potrebno, posvetovala z najboljšimi strokovnjaki in kolegi z domačega in mednarodnega področja. Veselje in strast do poslanstva, ki ga prinaša poklic in iskreno zanimanje za sočloveka sta osnovni vodili, ki dermatologinji mag. Adamičevi dajeta energijo pri vsakdanjem delu in snovanju načrtov na njeni poklicni poti.

Bogatim izkušnjam iz vsakdanje prakse nenehno dodaja nova znanja ob rednem spremljanju svetovnih strokovnih in tehnioloških novosti; udeležuje se številnih strokovnih srečanj in dodatno izobražuje pri najuglednejših strokovnjakih na področju dermatologije in laserske ter estetske dermatologije.

V Dermatologiji Metka Adamič na Parmovi, imamo od letošnjega poletja, Ellipsov sistem, poimenovan po severnem siju Nordlys. Gre za mednarodno nagrajenega in enega od industrijsko najbolj učinkovitih visokoenergetskih svetlobnih aparatov, z vgrajeno najbolj sodobno tehnologijo, ki uporablja njihove inovativne, na edinstveni SWT in laserski energiji osnovane sisteme.

shutterstock_352906868.jpg

Nordlys omogoča varno in učinkovito odpravljanje številnih dermatoloških težav, vključno z aknami, rozaceo, difizno rdečino (kuperozo, rubeozo), razširjenimi žilicami na obrazu in po nogah oz. kjerkoli na telesu, odvečnimi neželenimi dlakami, onihomikozo, pigmentnimi madeži, ognjenimi znamenji in drugmi žilnimi nepravilnostmi na koži. Z njim lahko pomlajujemo, izboljšamo teksturo kože, izboljšamo izgled strij, brazgotin ter odstranjujemo bradavice in drobne gubice.

Vodilni strokovnjaki na področju laserske dermatokrurgije so dokazali, da Nordlys sodi med najbolj učinkovite sisteme za trajno odstranjevanje dlačic. Fotopomlajevanje nudi že z dvema posegoma odlične rezultate, medtem ko zahtevajo podobni sistemi pet in več ponovitev za dosego primerljivih učinkov. Sistem ponuja tudi vrhunske rezultate pri zdravljenju aken in žilnih nepravilnosti.

Prednosti Nordlysa

V primerjavi s klasičnim laserskim aparatom ponuja najnovejši Elipsov aparat naslednje prednosti:

•   Svetloba, ki je uporabljena za določeno vrsto kožnih težav (na primer odstranjevanje žilnih nepravilnosti ali pigmentnih lis ali dlačic), je ozkega spektra valovnih dložin - tistih, ki se najboljše absorbirajo v določenem že omenjenem tarčnem tkivu. To so uspeli doseči z inovativnim dvojnim filtriranjem svetlobe, ki izvira iz svetlobnega vira.

•   Dvojno filtriranje onemogoča absorbcijo svetlobe v vodi. Znano je, da predstavlja voda kar 64% sestave kože. Na ta način je močno zmanjšan toplotni učinek svetlobnega impulza na ostale strukture, ki ležijo v koži okoli neke tarče, ki jo nameravamo uničiti. To v veliki meri tudi zmanjšuje potrebo po dodatnem hlajenju kože, ki jo morajo imeti laserski in IPL aparati. Tu se nahaja dodatni odgovor o visoki varnosti posegov.

•   Velikost oz. površina enkratnega svetlobnega snopa je veliko večja kot pri klasičnih laserskih posegih, kar omogoča veliko hitreje opravljen poseg tako na obrazu kot tudi na velikih telesnih površinah

•   Aparat ima vgrajen najbolj izpopolnjen računalniški program, ki omogoča varno delo in izjemno učinkovit poseg ter zmanjša tveganje za stranske učinke.

•   Nordlys sistem avtomatično izbere primerne nastavitve, vključno z energisjko gostoto in trajanjem pulza, za vsakega pacienta, glede na tip njegove kože, stopnjo morebitne osončenosti in predvsem glede na velikost in barvo tarče, ki jo želimo uničiti.

Možnosti zdravljenja

Žilne spremembe

Za zdravljenje žilnih sprememb sta nam na voljo pri Nordlysu dva principa:  SWT® in laser Nd:YAG. Izkušen laserski dermatokirurg bo izbral najbolj primernega glede na vrsto žilnih sprememb in njihov položaj na telesu.

Obstaja več vrst žilnih anomalij, od malih telangiektazij (včasih imenovanih pajkaste žilice ali razširjene kapilare) do velikih ognjenih znamenj. Nekatere so prisotne od rojstva, medtem ko se druge razvijejo s staranjem ali kot posledica vplivov okolja. Ne glede na velikost lahko povzročijo tako močno psihološko travmo, da se jih pacienti odločijo odstraniti s pomočjo strokovnjakov.

Z uporabo Ellipsove/Nordlysove tehnologije selektivnih frekvenčnih pasov (SWT®) lahko tudi najtežje žilne anomalije zdravimo uspešno in z visoko stopnjo udobja za paciente.

Namerimo v žilo, ki leziji dovaja kri, in jo uničimo. Sčasoma žilna sprememba izgine, koži pa se povrne naraven videz. Pri površinskih žilnih spremembah Ellipsova tehnologija SWT® deluje z usmerjanjem natančno odmerjenih pulzov svetlobe v vrhnjo plast kože. Hemoglobin v krvi žil vsrka svetlobo. Svetlobna energija se spremeni v toploto, ki nato poškoduje žilne stene. Kombinacija Ellipsove tehnologije kvadratnega pulza in dvojnega filtriranja poskrbi, da ob izvedbi postopka ostalo tkivo ni poškodovano, zato ni potrebe po aktivnem hlajenju kože. To vam omogoči celo zdravljenje čustvenega zardevanja in najbolj trdovratne rožnate ostanke ognjenega znamenja

S SWT® in Nd:YAG 1064 lahko z odličnimi rezultati med drugim zdravimo kuperozo, rubeozo, “popokane kapilare”, pajkasta znamenja, razširjene in mrežaste žilice na nogah, ognjena znamenja ter otroške hemangiome.

Na soncu poškodovana koža

rdečica.png.jpg

Glavni razlog za fotostaranje kože je dolgoročna izpostavljenost soncu, ki na kožo vpliva različno glede na tip kože in etničnost. Primeri sončnih poškodb so benigne pigmentne lezije, sončne pege in povečane pore ter gubice. Pigmentne lezije so različnih velikosti, oblik in barv. Pred začetkom zdravljenja se je vedno potrebno prepričati, da lezija ni maligna.

Ellipsov Nordlys  tehnologija selektivnih frekvenčnih pasov (SWT®) usmerja natančno nadzorovane pulze svetlobe v vrhnjo plast kože. Svetlobo vsrkata v telesu naravno prisotni kromatofori – melanin v pigmentiranih predelih in hemoglobin v krvi.

Oba pigmenta pretvorita svetlobno energijo v toploto. Ta toplota uniči dele celice, v katerih je shranjen melanin, in poškoduje stene žil, ki dovajajo kri na predele, kjer je vidna vaskularna poškodba. Ta tehnika se imenuje "selektivna fototermoliza". Med samim postopkom ostalo tkivo ni  poškodovano. Ellipse SWT® ponuja klinično dokazano, varno in učinkovito zdravljenje teksture kože in velikosti por, drobnih gubic, difuzne rdečice, razširjenih žilic, s sončnimi žarki povzročene pigmentacije in mnogih drugih sprememb na koži.

Brazgotine

Brazgotine tvori vezivno tkivo, ki po poškodbi nadomesti normalno kožo in so posledica naravnega procesa celjenja, ki popravlja kožo. Tkivo brazgotine je tako kot tkivo, ki ga je brazgotina nadomestila, narejeno iz kolagena. Medtem ko so vlakna kolagena v normalnem tkivu nameščena naključno, so vlakna v brazgotini križno vezana. To je koža slabše kvalitete, ki je še posebej občutljiva na UV svetlobo. Lasni mešički in žleze znojnice se v tkivu brazgotine ne obnovijo.

Za rdeče (sveže) brazgotine Ellipsova tehnologija deluje z usmerjanjem natančno odmerjenih pulzov svetlobe v vrhnjo plast kože. Hemoglobin v rdeči krvi v drobnih žilicah brazgotine absorbira svetlobo. Svetlobna energija se pretvori v toplotno, ki nato poškoduje žilne stene drobnega žilja v brazgotini.

Za blede (stare) brazgotine je zaradi odsotnosti hemoglobina v brazgotini boljša alternativa neablativni frakcijski laser Frax1550. Mnogim pacientom pa pomaga kombinacija SWT® in neablativnega frakcijskega zdravljenja.

Nordlys v enem samem sistemu nudi oba načina zdravljenja: kombinacijo Ellipsove tehnologije kvadratnega pulzain dvojno filtriranje. To poskrbi, da ob izvedbi postopka ostalo tkivo ni poškodovano, zato ni potrebe po aktivnem hlajenju kože. Rezultate še izboljša kratki pulz, na voljo v sistemu Nordlys, v kombinaciji z neablativnim frakcijskim laserjem.

Odstranjevanje dlak

noge prej in potem.jpg

Praktično neboleče odstranjevanje dlak z laserjem SWT omogoča dokumentirane dolgoročne razultate. Razlogi za odstranjevanje dlak so v večini primerov estetski, neredko pa so posledica bolezenske čezmerne poraščensti. Kulturne norme in pritisk vrstnikov pogosto zahtevajo odstranjevanje dlak na določenih predelih.

Pri ženskah se odstranjevanje dlak pogosto zahteva na obrazu, na predelu pazduh, na nogah in bikini predelu, pri moških pa je več povpraševanja po odstranjevanju dlak na prsih in hrbtu. Postopek odstranjevanja dlak je učinkovit samo na rastočih dlakah (v anageni fazi rastnega cikla), ki so še vedno pritrjene v mešiček.

S sistemi Ellipse SWT® dobite najhitrejše postopke odstranjevanja dlak na tržišču, ki so primerni za kože tipa I-IV. Vidna svetloba je skrbno nadzorovana, da se zagotovi pravilna dolžina pulza, valovne dolžine in prava količina energije, ki uniči mešiček. Ellipsova tehnologija SWT® za odstranjevanje dlak nudi klinično dokazano, varno in učinkovito trajno odstranjevanje neželenih dlak.

Odlično odstranitev dosežemo že po samo 5-7 posegih in klinične dolgoročne študije so dokazale, da je po 10 letih večina dlak še vedno odstranjenih.