K nastanku aken prispevajo številni dejavniki

Opomba 2020-08-18 103752.jpg

Že dolgo je znano, da so akne in druge nečistoče na koži ne le mladostniška težava, pač pa jih imajo tudi odrasli. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki, med katerimi je najpogostejši dedna nagnjenost.

Skoraj vsakdo med nami ima v nekem obdobju svojega življenja na koži akne. Pojavijo se lahko v različnih življenjskih obdobjih, zaradi različnih razlogov. Akne imajo najpogosteje mladostniki v obdobju pubertete ter ženske po petindvajsetem letu starosti. Začnejo se lahko že zelo zgodaj, celo v starosti 8 let. Redkeje opažamo akne, ki so posledica dejavnikov, povezanih s posameznimi poklici. Tako se lahko akne pojavijo pri ljudeh, ki so pri delu izpostavljeni spojinam na bazi halogenih elementov (klor, na primer) ali pa strojnemu olju.

V osnovi gre za vnetno dogajanje dlačno-lojnične enote, ki se lahko pojavi na obrazu, vratu, ramenih, po sprednjem delu prsnega koša in po hrbtu. Pri skoraj polovici žensk v rodni dobi prihaja do izbruhov aken pred menstruacijo, ki so najverjetneje povezani s hormonskimi spremembami med menstrualnim ciklusom. To naj bi bila posledica razlik v odpiranju izvodil lojnic med ciklusom, na kar vplivajo hormonska dogajanja. K nastanku aken pripomoreta tudi povečano znojenje in napetost oziroma živčnost v obdobju pred menstruacijo.

Vabimo vas, da si več preberete na www.vizita.si