OSNOVNE NALOGE KOŽE

VSE O KOŽI 05

Koža, kot največji človeški organ, pri odraslem človeku zavzema 12%-16% njegove telesne teže. Njena lastnost je, da se v približno 28 dneh obnovi. To obnavljanje je dinamičeno dogajanje, pri katerem nastajajo tudi številni razgradni produkti. 

Veste, zakaj se "naježimo"?Kurjo polt dobimo, ko nas zebe, ko nas nekaj prestraši oz. vznemeri, lahko pa spremlja sentimentalne občutke (npr. ob poslušanji glasbe). Pojav je ostal od naših prednikov, ko je bil človek izrazito bolj poraščen in so dla…

Veste, zakaj se "naježimo"?

Kurjo polt dobimo, ko nas zebe, ko nas nekaj prestraši oz. vznemeri, lahko pa spremlja sentimentalne občutke (npr. ob poslušanji glasbe). Pojav je ostal od naših prednikov, ko je bil človek izrazito bolj poraščen in so dlake igrale večjo vlogo pri zadrževanju toplote in pa tudi pri kazanju avtoritete.

Koža pokriva naše telo in predstavlja «mejni« organ in ob tem opravlja pomembne naloge.      

  • ZAŠČITA – ščiti notranje organe pred poškodbami in okvarami. Z leti se odpornost kože in njena elastičnost zmanjšuje, zato tudi njena zaščitna sposobnost slabi.
  • OBRAMBA – koža predstavlja t.i. »bariero«, ki preprečuje mikroorganizmom in številnim molekulam, kemijskim snovem ter določenim sevanjem prodor v organizem.
  • ČIŠČENJE – preko znojenja in izločanja maščobe lahko koža odstrani številne strupe, na primer mlečno kislino in amonijak, ki se v organizmu kopičita ob stresnih situacijah ter ob intenzivnem fizičnem naporu.
  • ZAZNAVANJE ZUNANJIH DRAŽLJAJEV   Zaradi številnih živčnih končičev koža sprejema vsak zunanji dražljaj (občutek bolečine, toplote, hladu…) in nam preko živčnomišičnega sistema omogoča, da reagiramo.
  • TERMOREGULACIJA – ko smo zdravi, je telesna temperatura približno 37°C, zaradi povišane telesne temperature ali telesnega napora lahko temperatura preseže dovoljeno mejo. Ob tem se vključi se mehanizem znojenja. Ob mrazu kožna površina reagira s stisnjenjem žil, kar prepreči izgubo toplote in omogoča njeno ohranjanje v telesu.
  • SINTEZA VITAMINOV – vitamin D se v dermisu tvori ob delovanju ultravioličnega dela svetlobe. Največji pomen ima v obdobju telesne rasti, ko sodeluje predvsem pri resorbciji kalcija ter v procesu tvorbe kosti. Pomanjkanje vitamina pri otrocih povzroča rahitis, pri odraslih pa je posledica osteomalacija, kar vodi v težave v smislu krhkosti in lomljivosti kosti, mišične oslabelosti, bolečine v kosteh. Osnovni razlog težav je pomankljiva mineralizacija kosti kot posledica pomanjkanja D vitamina.
  • ENERGETSKA REZERVA – v podkožju je sloj maščevja, ki ga organizem lahko izkoristi v primeru stradanja in mu takrat služi kot vir energije.