MOŠKA KOŽA NI ENAKA ŽENSKI KOŽI

VSE O KOŽI 06

Osnovna strukturna in biokemična sestava kože in njena funkcija je enaka pri obeh spolih in pri vseh rasah.

Obstojajo pa nekatere razlike med žensko in moško kožo, ki imajo določen vpliv tudi na nastanek različnih problemov in obolenj.  Moška koža je fiziološko nekoliko drugačna od ženske, je debelejša in bolj mastna od ženske, bolj pigmnetirana,  ima več krvnih žilic ter gostejše in močnejše dlačice.

V moški koži je več čvrstih kolagenskih vlaken, skupaj z elastičnimi vlakni so razporejenav bolj gosto mrežo, ki skupaj z gosto razporejenimi terminalnimi dlačnimi mešički, največ prispevajo k debelejši koži pri moških. Na drugi strani pa so pri ženskah celice, ki proizvajajo kolagenska vlakna v zrelem obdobju bolj aktivne, kar pojasnjuje hitrejše celjenje ran pri ženskah.

V moški koži so krvne žilice številnejše, njihova koncentracija je večja, zlasti na obrazu na predelu lic.

Vodno-maščobni film na kožni površini je pri moških bogatejši, saj so njihove lojnice večje in številnejše ter obenem tudi bolj aktivne in tako na površje izločajo več maščob. To pripomore k učinkovitejšemu zaščitnemu plašču kože, ki nudi glavno bariero kožepred vplivom zunanjih dejavnikov. Izguba vode skozi kožo (transepidermal water loss) je pri moških večja kot pri ženskah.

Ženska koža je bolj reaktivna od moške, na zunanje vplive hitreje reagira, ženske bolj zardevajo od moških, njihova koža tudi hitreje reagira ob uporabi negovalnih sredstev, kar pogosto nazivamo kar z “občutljivo” kožo.  Površina ženske kože je bolj hladna od moške, razlika je navečja na konicah prstov.

 

Otroška koža je v bistvu enaka pri obeh spolih, v pubertetnem obdobju, ko se začnejo prebujati nekatere žleze in tvoriti spolne hormone, se začnejo ustvarjati razlike.

Moški imajo visok nivo moških, androgenih, hormonov, med katerimi je najbolj pomemben testosteron, ki nastaja v testisih. Njihove kosti so močnejše, mišična masa večja, večji in močnejši in tudi hitrejši so od žensk. Njihov glas je globok, njihov telesni vonj je močnejši.  In, ne le telesne, tudi vedenjske lastnosti, se razlikujejo od ženskih; moški so bolj aktivni in tudi bolj agresivni od “nežnega spola”.

Pri ženskah prevladujejo ženski hormoni, med njimi je zelo pomemben estrogen, ki vpliva na drugačen razvoj omenjenih tkiv. Med drugim vpliva tudi na nastajanje večje količine maščobnega tkiva…Podkožno maščobno tkivo se pri ženska prav zaradi estrogena razporeja dokaj enakomerno, največ ga je na dojkah, zadnjici, bokih, stegnih in oblikuje se tipična “ženska postava”. Pri predstavnikih mčnejšega spola pa se pod vplivom moških hormonov koncentrira na predelu trupa, posebej trebušne stene.

Zaradi različne količine in razporeditve vezivnih vlaken v koži se pri ženskah pojavlja nadlega, ki spominja na pomarančno lupino, večini dobro znan celulit.

Moški hormoni nadalje vplivajo na tako imenovane androgene receptorje, ki se nahajajo na vsem telesu (testosteron lahko vpliva direktno na receptorje na celicah ali pa se predhodno spremeni v dihidrotestosteron, ki je precej močnejši aktivator receptorjev in zato tudi izzove intenzivnejše odgovorecelic v “tarčnih tkivih”), na nekaterih predelih je receptorjev več. Moški hormoni vplivajo na poraščenost,  dlake so pri moških debelejše, temnejše, bolj ostre in gostejše, razporejene skorajda po vsem telesu; največ jih je na predelih, ki so najbolj občutljivi na delovanje moških hormonov – na predelu brade in nad zgornjo ustnico, na prsnem košu, hrbtu, pa tudi po okončinah. In – na drugi strani – moški hormoni so krivci za nastanek dokaj pogoste moške plešavosti, ki začne nastajati že kmalu po puberteti, opazna pa postaja nekaj let kasneje. Kakšna bo pri posamezniku poraščenost in tudi plešavost je v največji meri odvisno od prirojenih lastnosti posameznika.

Testosteron vpliva pri moških tudi na aromatične apokrine žleze znojnice, ki se nahajajo praktično po vsem telesu in tako posredno vplivajo tudi na večje znojenje in na nastanek močnejšega telesnega vonja.  Zradai večje poraščenosti se znoj na koži moškega zadržuje daljši čas, manj izhlapeva; to ustvarja ugodne pogoje za razmnoževanje bakterij, kar se kaže tudi v pogostnosti nekaterih kožnih okužb (obenem pa imajo moška negovalna sredstva, v glavnem mila, več antibakterijskih sestavin). Zaradi znoja je moška kožna površina bolj kisla od ženske, razen pod pazduhama, kjer je kislost pri obeh spolih enaka.

Ko ženski hormoni, zlasti estrogeni,  z leti usihajo, kar se najbolj izrazito pokaže po menopavzi okoli 50.leta, začnejo tudi pri njej prevladovati moški hormoni. Prav ste prebrali! Ženski jajčniki namreč od pubertete dalje izločajo tudi moške hormone, med njimi najbolj pomemben testosteron (ki ga je v odraslem obdobju pri ženskah 10x manj kot pri moških) le da je njihov delež v primerjavi z ženskimi hormone zelo nizek.

Kasneje pa postanejo njihovi učinki izrazitejši in tudi navzven bolj opazni. Maščobne blazinice se drugače razporedijo, postava se spremeni, pojavljajo se močnejše dlačice na predelu brade in nad zgornjo ustnico….lasje se zlasti na temenu redčijo in tanjšajo.

Izločanje maščobe je pri ženski v glavnem pod vplivom estrogenih hormonov in ko je le teh v menopavzi manj, se izločanje maščob vidno zmanjša, koža je na površini uha in pusta. 

Kot sem že omenila, imajo moški večje in bolj aktivne lojnice, kar se z leti ne spreminja bistveno. Moška koža je v primerjav z žensko manj nagnjena k nastajanju gubic in globjih gub in povešanju.

Številne razlike med žensko in moško kožo vodijo kozmetično industrijo v razvoj različnih negovalnih produktov. Kozmetična sredstva za moške niso enaka tistim za ženske, ni edina razlika le v tem, da se nahajajo v modrih embalažah. In ženska negovalna sredstva nikakor niso enaka moškimsredstvom, ki so jim dodali malce dišav.

Moškim je namenjenih veliko več produktov, ki vplivajo na znojenje - antiperspirantov in dezodorantov. Zaradi lastnosti ženske kože, predvsem manjše vsebnosti kolagenskih vlaken in njene manjše debeline, je za ženske v drogerijah na razpolago veliko več sredstev proti staranju kože; zaradi njene večje reaktivnosti na zunanje vplive, je tudi več negovalnih sredstev namenjenih ženski občutljivi koži. Nenazadnje, ženske so velika tarčna skupina proizvajalcev kozmetičnih sredstev in tudi raznih aparatur za boj proti celulitu.

 

V zimskem času je pri obeh spolih v vseh starostnih obdobjih povečana potreba po nekaterih vitaminih, posebej naj izpsotavim vitamin D in C.

D vitamin je pomemben za ohrajanje splošnega zdravja, močnih kosti in dobrega počutja. Zaradi dolgih mračih dni z nizkim UV indeksom, ko je nastajanje aktivne oblike D vitamin praktično nemogoče, je v zimskem času še posebej priporočljivo uživati hrano, bogato z D vitaminom in obenem tudi nadomeščati manjko tega vitamina.

C vitamin ima velik pomen pri izgradnji kolagena, deluje kot antioksidant, kar je pomembno za ohranjanje oksidoredukcijskegaravnotežja v organizmu, vpliva na krvožilni sistem in hormonske funkcije.