KAKO SE VI UPIRATE PROCESOM STARANJA?

Nego kož je vsekakor potrebno prolagoditi tipu kože in svoji starosti. Čiščenje kože obraza in vratu je zelo pomemben osnovni korak, s katerim odstranjujemo nečistočo, odvečno maščobo, ličila... ter na ta način kožo pripravljamo za enakomerno in učinkovitejše delovanje negovalnih losijonov ali krem, tudi krem za sončenje. Uporabite vaši koži primerno kombinacijo čistilnega mleka in tonika; če pa imate suho in občutljivo kožo, pa jo čistite kar z olivnim oljem, ki ga kupite v lekarni. V toplem, vlažnem poletnem času lahko jutranje čiščenje tudi izpustite in dvakrat ali trikrat tedensko uporabite čistilnih sredstev za luščenje kože (npr. s sadnimi kislinami ali drobnimi delci). Ker je vzdrževanje normalnega zaščitnega pregradnega delovanja kože bistvenega pomena, svetujem dodatno še redno uporabo negovalnih krem ali losijonov, zlasti takšnih, ki vsebujejo ceramide in nenasičene maščobne kisline (linolenska kislina, linolna kislina) ter pantotensko kislino (vit B5), ki dodatno pripomore k hitrejši regeneraciji kože. Na tak način skušamo na površini kože ustvariti zaščitno lipidno plast, ki zmanjša izgubo vode skozi kožno površino, obenem pa tudi pomaga ustvariti zaščito pred vplivi iz okolja. Kadar je takšna lipidna plast okvarjena, to lahko vodi v številne težave; od navidez nedolžnega srbenja, pa do pretirane dovzetnosti za glivične, bakterijske ali virusne okužbe.

Če je vaša koža zrela, nadaljujte z redno nego z negovalnimi sredstvi, ki zavirajo staranje kože; vsebujejo naj antioksidante in/ali retinoide in/ali rastne faktorje.

 

shutterstock_436741951.jpg


Kaj lahko sami naredimo za ohranitev lepe in zdrave kože ?

Za svojo kožo lahko veliko naredimo, če uživamo ustrezno zdravo prehrano, bogato z vitamini, vlakninami in omega 3 nenasičenimi maščobnimi kilsinami in spijemo zadostno količino brezalkoholnih pijač, se redno rekreiramo in si privoščimo dovolj kakovostnega počitka. K ohranitvi mladostnega videza bo  pomagala tudi redna in primerna nega. Najbolj pomembna skrb glede nege kože v poletnem času naj bo namenjena redni in temeljiti zaščiti pred soncem. S tem boste zavirali procese staranja in preprečevali poškodbe kože, ki lahko vodijo celo v nastanek kožnega raka. Zaščita pred ultravijoličnimi žarki je zelo pomembna za vse starostne skupine, nikar ne pozabite na otroke in njihovo vsakodnevno izpostavljanje med igro na prostem. Strokovnjaki so ocenili, da bi redno zaščito pred sončnimi žarki pri mlajših od 18 let, zlasti s sredstvi, ki vsebujejo SPF najmanj 15, lahko zmanjšali pojavljanje kožnega karcinoma za štiri petine, kar ni mačji kašelj! Zato je treba posebej paziti na otroke in mladostnike. Po posvetu s kozmetičnim strokovnjakom ali dermatologom si priskrbite izdelke za vaš tip kože in vašo starost - vsebujejo naj zadosti hranljivih in vlažilnih sestavin, ki z globinskim delovanjem ohranjajo kožni sijaj, njeno gladkost in čvrstost. Za zaviranje staranja in popravljanje napak, ki vsakodnevno nastajajo na molekularnem nivoju v celicah naše kože, se, kot sem že omenila, uveljavljajo pripravki, ki vsebujejo nekatere antioksidante, retinoide ter v zadnjem času tudi humani rastni faktor in nekatere druge naravne faktorje rasti, ki so jih uspeli vzgojiti v laboratorijih; poimenovali so jih pravi eliksir mladosti. Globokih izraznih gub, ki nastajajo zaradi ponavljajočih se mimičnih gibov, pa z omenjenimi pripravki ni in najbolj verjetno tudi v bodočnosti ne bo mogoče odpraviti.