PIGMENTNI MADEŽI, KI NAS PREZGODAJ POSTARAJO - SE JIH LAHKO ZNEBIMO?

NAVADNE SONČE PEGE, KI SO KOT ZVEZDICE NA NEBU, ki vam jih je podarila narava in nastajajo vedno znova, ko ste na soncu

ali

SOLARNI LENTIGO, ki je znak staranja kože?

 Starostne (senilne) pege so rjavo obarvane lise, ki praviloma niso nevarne. Neizpodbitno nastane zaradi sončnih žarkov. Vedno jih opažamo na predelih kože, ki so ispostavljeni sončnim žarkom: obrazu, hrbtiščih rok, podlahti, golenih. Praviloma niso osamljene; ko se začnejo pojavljati, jih opazmo na več mestih…V koži se namnožijo celice, ki proizvajajo rjav kožni pigment, melanin. Melanin se prekomerno kopiči v kožnih celicah, keratinocitih. Lise so znaćilne za ljudi starejše od 40 let.

Lahko so majhne, ovalno in simetrično oblikovane; lahko pa so rjavo obarvane lise, ki dosežejo večje dimenzije in so nepravilno, nesimetrično oblikovane (njihov premer sega od nekaj mm do več cm). Sčasoma se na njihovem površju lahko pojavijo luske, spremenijo se lahko v starostne bradavice… (seboroične keratoze).

Praviloma jih lahko diagnosticira le dermatology, s pomočjo povečevalne naprave, dermoskopa. IN jih pri tem loci od drugih pigmentnih lis, med drugim tudi pigmentnih znamenj, v skrajnih primerih tudi pigmentiranega carcinoma ali melanoma…včasih je cello izkušenemu dermatologu težko ločiti iregularni solarni lentigo od melanoma, najbolje nevarne oblike kožnega raka.

 

Zato nikar ne poskušajte diagnoze pigmentnih madežev postaviti sami!

 

Povečana in neenakomerna pigmentacija kože pomeni za prizadetega posameznika velikoemocionalno inpsihično obremenitev. Še posebno, ker so takšne spremembe praviloma prisotne na izpostavljenih in vidnih delih telesa - na obrazu, vratu in vratnem izrezu, hrbtiščih rok.... Številna kozmetična intudi zdravilna sredstva, ki obljubljajo čudežne učinke, pa so kljub redni in dosledni uporabi velikokrat le zapravljen denar in dobra volja. Celo agresivnejše, doslej uveljavljene metode za odstranjevanje, kot so kemični pilingi in celo laserski postopki, so žal učinkoviti le pri nekaterih posameznikih.

Koža, ki je brez dvoma naša osebna izkaznica, si vse življenje »zapisuje« in kaže navzven vse vidne spomine. Njene lastnosti in videz izražajo našo kronološko starost in odražajo način življenja – posebno izpostavljanje raznim zunanjim dejavnikom, zlasti ultravijoličnim žarkom in negi kože, odražajo tudi način prehranjevanja, izpostavljanje stresom, prekomerno uživanje alkohola, nikotina, zdravstveno stanje...Na koži se odražajo hormonske spremembe, staranje, bolezenski procesi.....Med najbolj opaznimi in tudi najbolj motečimi spremembami na naši koži, ki nastajajo tekom življenja, so prav gotovo rjavo obarvane (hiperpigmentirane) pigmentne lise, kot so: melasma, nadalje hiperpigmentacije, ki sledijo poškodbam, kroničnemu drgnjenju (oblačila, pasovi, čevlji...) in vnetnim procesom na koži (akne, luskavica, lihen planus, atopisjki dermatitis), solarni oz aktinični lentigo (lise, ki so posledica dolgotrajnega izpostavljanja ultravijoličnim žarkom in se pojavljajo predvsem pri starejših ljudeh na obrazu, dekolteju, zgornjem delu hrbta in hrbtiščih rok ter podlahti), madeži bele kave in tako imenovana dishromija, ki je posledica staranja kože. Nobena izmed omenjenih sprememb ne pomeni bolezenskega stanja, nedvomno pa lahko pomembno vpliva na počutje in samopodobo prizadetega posameznika. Posebej melazma, ki prizadene ženske v »najlepših letih«, je zelo moteča in velikokrat predstavlja nepremagljivo estetsko motnjo.

Za razlikovanje med različnimi pigmentnimi madeži je zelo pomemben natančen klinični pregled, k dokončni diagnozi pripomorejo še nekatere dodatne metode, na primer pregled z Woodovo svetilko, kromometer, fotografiranje s filtri (filtrirana UVA fotografija). S slednjimi je moč oceniti globino pigmenta in njegovo razširjenost. Dandanes si težko predstavljamo dermatologa, ki pri pregledu pigmentnih sprememb na koži ne bi uporabljal dermoskopa, ki mu omogoča natančno diagnozo pigmentnih sprememb, ločevanje med pigmentnimi znamenji in drugimi pigmentnimi lisami, ki so jim na videz podobne (kot so na primer solarni lentigo, pege...). Skratka, zelo pomembno je, da pred začetkom zdravljenja natančno opredelimo, za kakšne vrste hiperpigmentacije gre v določenem primeru in se šele nato lotimo zdravljenja oziroma odpravljanja. Za pigmentna znamenja in v skrajnem primeru tudi nekatere oblike kožnega rakavega oboelnja (melanoma), je zdravljenje popolnoma drugačno in jih v nobenem primeru ne smemozamešati ali celo zdraviti in odpravljati na enak način.

Zelo pomembno je, na kakšen način se lotimo odpravljanja hiperpigmentiranih lis. Do nedavnega smo v ta namen uporabljali klasična »lokalna belilna sredstva«, ki na eni strani preprečujejo nastanek pigmenta melanina v pigmentnih celicah in dodatno tudi pospešujejo luščenje povrhnjice ter že omenjene postopke kot so kemično luščenje (kemični piling), laserski posegi s pigmentno specifičnimi laserskimi sistemi, zamrzovanje s tekočim dušikom. Največkrat smo se posluževali kombinacij vseh omenjenih metod. Ne glede na to, s katero metodo smo hiperpigmentirane lise zdravili, je bilo zelo pomembno opozorilo glede dosledne zaščite pred UV žarki.

 

POGOSTA TEŽAVA MLADIH ŽENSK V NAJLEPŠIH LETIH JE MELAZMA.

Vsesplošno znana je povezava nastanka melazme v nosečnosti in ob jemanju hormoskih kontracepcijskih tabletk. Nastanek pigmentnih madežev pa lahko sega tudi v kasnejše življensko obdobje, ko estrogeni in drugi aktivni spolni hormoni začno popuščati, v obdobje klimakterija

Povezava med estrogenom, sončno svetlobo (vidno svetlobo, UV žarki in tudi infrardečimi žarki) in melasmo je nedvomno potrjena, čeprav natančni mehanizmi še niso posem pojasnjeni.

Pigmentne celice (melanociti), ki se nahajajo v koži na področju pigmentnih lis, niso enaki tistim, ki se nahajajo v neprizadeti, normalno obarvani koži.

Znano je, da so njihovi receptorji za estrogene hormone bolj občutljivi kot sicer. Omenjeno dejstvo pa samo po sebi ni dovolj, da postanejo pigmentne celice bolj aktivne, kar se zgodi ob izpostavljanju sončni svetlobi; danes vemo, da ni potrebno le UV sevanje, da je za nastanek težav dovolj že sama vidna svetloba. Dodatni dejavniki, ki vplivajo na nastanek takšnih težav so: dedna predispozicija, tumorji jajčnikov, hormonske spremembe v klimakteriju... Zanimivo je, da melazmo lahko opažamo tudi pri hudem stradanju in včasih, na srečo redko, v povezavi s hudimi obolenji notranjih organov (tuberkulozo, rakom).

Pri melazmi je v povrhnjici kože na določenih predelih povečana tvorba rjavega barvila, melanina, ki nastaja v pigmentnih celicah na tem prizadetem predelu. Nekateri zunanji in tudi notranji dejavniki vzdražijo mikrookolje v koži, sprožijo vrsto različnih mediatorjev, ki nato aktivirajo pigmentne celice k večji tvorbi melanina. Zaenkrat žal tudi ni pojasnjeno, zakaj so žarišča tako ostro omejena in zakaj se pojavljajo le na določenih delih kože, zlasti na obrazu.

Rjavo obarvane lise, ki spominjajo na masko, so posebej opazne v poletnem času.

Tudi določeni kozmetični pripravki v dišavah, lakih za lase, vodicah za britje, so lahko krivci za nastanek hiperpigmentiranih lis na ultravijoličnim žarkom izpostavljenih delih telesa – največkrat na obrazu in vratu, pa tudi drugod na telesu.

Za preprečevanje nastajanja in temnenja že nastalih pigmentnih lis je zelo pomembno dosledno izogibanje sončni svetlobi. Kožo je potrebno vse življenje redno ščititi pred sončnimi žarki s primernimi oblačili in pokrival

Ob neizogibnem izpostavljanju soncu svetujem redno, vsakodnevno uporabo zaščitnih sredstev, ki vsebujejo zaščitna sredstva pred UVA in UVB žarki. Za boj proti prezgodnjemu staranju so jim dandanes dodani tudi učinkoviti antioksidanti, ki kožo ščitijo pred oksidatvnim stresom.  Bodite pozorni, da jih sredstvo, ki ste ga izbrali, vsebuje.

 

ODPRAVLJANJE PIGMENTNIH MADEŽEV ZAUPAJTE IZKUŠENEMU DERMATOLOGU.

Prepustite nam odločitev glede primerne metode za odstranejvanje pigmentnih lis, ki vas motijo.

Mag Adamičevi, ki ima na tem področju dve desetletji bogate izkušnje, saj je številne metode v preteklih letih prav onauvedla v naše okolje. Vsaka izmed metod ima svoje specifične prednosti in tudi slabosti, mag Adamičeva jih bo za vas posebej skrbno pretehtala in vam svetovala najbolj primerno izmed njih:

  • klasično zamrzovanje s tekočim dušikom,
  • odstranjevanje s kemičnimi belilnimi sredstvi, s kemičnimi pilingi,
  • odstranjevanje z ablativnimi in še zlasti s pigmentno specifičnimi laserji in drugimi svetlobnimi viri
  • odstranjevanje s sodobnimi depigmentacijskimi metodami…
  • belilno masko Amelan, Dermamelan…

V sredstvu, ki se uporablja za zdravljenje v slednji metodi (Amelan, Dermamelan) in ga dermatologinja v ambulanti nanese na prizadete predele (na primer na obraz ali hrbtišča rok), so v optimalnih učinkovitih razmerjih in koncentracijah vsebovane številne naravne belilne snovi: arbutin, tirozinol, kojična kislina, askorbinska kislina, fitična kislina in azelinska kislina. Arbutin, na primer, se nahaja v listih hrušk in je naraven izvod hidroquinona, sicer najbolj znanega belilnega sredstva. Kojična kislina zavira delovanje encima tirozinaze, askorbinska kislina, ki je naravni antioksidant in sredstvo za luščenje (eksfoliant), vpliva na pretvorbo obarvanega melanina v brezbarvni melanin (levkomelanin), obenem tudi zmanjšuje delovanje encima tirozinaze ter zmanjšuje transport melanina iz melanocitov v kožne celice okoli njih. Tudi azelinska kislina ima v 20% koncetraciji belilne učinke in obenem pospešuje luščenje povrhnjice. Na predelih hiperpigmentiranih lis izjemno učinkovito odstranijo kožni pigment melanin ter obenem zavirajo nastajanje novega pigmenta melanina, tako da zavirajo delovanje encima tirozinaze, ki je potreben za njegovo nastajanje. Postopek je primeren za vse bolnike in vse vrste kože. Koža ja po nekaj tednih vidno osvežena, lepa, gladka, brez lis in za nekaj let mlajšega videza. Zaradi nekaterih snovi, ki so vsebovane v zdravilni mešanici, so pri posameznikih z mastno kožo tudi te težave zmanjšane, manj imajo aken. Postopek lahko izvajamo v kateremkoli letnem obdobju, tudi poleti.

Zelo pomemben del zdravljenja je tudi redno vsakodnevno nanašanje zaščitnih sredstev proti ultravijoličnim žarkom. To je pomembno zato, da pigmentne celice niso stimulirane k tvorbi novega pigmenta melanina – torej: sočasno preprečujemo stimulacijo pigmentnih celic k tvorbi melanina in dodatno tudi preprečujemo nastajanje le-tega. Na ta način lahko pri večini zdravljenih dosežemo več kot 90% izboljšanje.

Učinkovita odstranitev pigmentnih madežev z omenjeno metodo ne zagotavlja ponovnega nastanka pigmentnih madežev ob ponovne izpostavjanu sončnim žarkom.