ZDRAVE, MEHKE IN PRIVLAČNE USTNICE

Ustnice predstavljajo zelo pomembno fizično značilnost nasprotnega spola. Oblika ustnic naj bi določala čutnost in komunikativnost ter strast.  Od vseh delov telesa ustnice predstavljajo največjega izdajalca naših emocij. Privzdignjeni ali spuščeni kotički ustnic, sproščene ali čvrsto stisnjene ustnice…. Preko govorice telesa kažejo na to, ali smo srečni, žalostni, sproščeni, besni, v zadregi. Ko otrok nariše ustnice, so te običajno v obliki nasmeha. Ustnice uporabljamo za govor, prehranjevanje, smeh in seveda – za poljubljanje. Poljub je instrument povezovanja v partnerskem odnosu, saj med dvema osebama ustvarja najbolj intimno zvezo. Povezuje starše in otroke, stare starše z vnuki, so pomemben del družinske harmonije. Povezujejo prijatelje, znance. Z njimi izražamo odnos do oseb, s katerimi se srečujemo, z njimi proslavljamo pomembne dogodke, se od njih poslavljamo…

Če se osredotočimo na čisto telesni pomen ustnic - anatomsko gledano, ustnici navzpred omejujeta oziroma zapirata ustno votlino.

Ustnice predstavljajo s svojo posebno zgradbo prehoden predel med kožo in sluznico.  Na njih se odražajo po eni strani patološki procesi, ki se odvijajo na koži, obenem pa tudi dogajanja, ki so prvenstveno vezana na ustno sluznico. Pogosto so dogajanja med seboj povezana. Zanimivost sestave kože na predelu ustnic je, da nimajo dlačic (dlačice sicer pokrivajo celo telo, razen: ustnic, dlani, podplatov in najintimnejših predelov). Stem v zvezi je povezana naslednja zanimivost: lojnice, ki sicer ležijo ob dlačnem oz. lasnem mešičku, se praviloma praznijo v njihov zgornji del, razen na primer na ustnicah , kjer se izlivajo neposredno na površino kože. Izločen loj vsebuje kompleksno mešanico trigliceridov, fosfolipidov, maščobnih kislin, ceramidov sin sterolov. Lojnic ni na prehodnem delu ustnic, kjer koža prehaja v sluznico.

Na ustnice običajno nanašamo dve vrsti sredstev: negovalna sredstva, ki kožo na ustnicah predvsem negujejo in ščitijo pred ultravijoličnimi žarki in izsuševanjem ter dekorativna-obarvana, katerih namen je predvsem estetski izgled. Vsebnost prvih je namenjena ohranitvi zaščitnega povrhnjega plašča kože – t.i. zaščitne pregrade. Običajno vsebujejo določene količine nenasičenih maščobnih kislin (linolenske inlinolne kisline), holesterola in ceramidov. Prav maščobe, ki se sicer izločajo na kožno površino iz lojnic, so poleg povrhnjih kožnih celic (korneocitov) tiste, ki imajo najbolj pomembno vlogo pri omejevanju difuzije različnih snovi iz okolja skozi roženo plast v spodnje plasti kože. Poškodba te plasti pomeni resno okvaro zaščitne plasti ustnic oziroma njene pregrade in s tem v zvezi na eni strani povečano prepustnost in absorbcijo in na drugi strani povečano izgubo vode in posledično izsušitev. Ob tem se tudi poveča možnost za okužbe z bakterijami, virusi, kvasovkami. Obenem je tako prizadeta površina tudi bolj izpostavljena še drugim kemijskim in fizikalnim vplivom, med drugim ultravijoličnim žarkom) iz okolja. Posledice so lahko neprijetna trdovratna vnetja, v skrajnih primerih celo nastanek kožnega raka. Zato je zelo pomembno, da kožna površina ohranja svojo zaščitno vlogo.

Ker so ustnice posebej izpostavljene zunanjim vplivom (med katerimi imajo zelo pomembno vlogo ultravijolični žarki) in obenem v nenehnem stiku s slino, hrano…je še posebej pomembna redna nega s primernimi negovalnimi sredstvi, v obliki vazelinskih pripravkov, mazil, ki vsebujejo tudi antioksidante (vitamin E , A) in sredstav, ki ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki.

Dekorativnim namenom pa so namenjena obarvana kozmetična sredstva, ki jih vsebujejo šminke. Velikokrat žal nimajo negovalnih lastnosti. Šminke so običajno izdelane iz voskov, ki naj bi bili nealergeni in obenem nekomedogeni. Pri izbiri obarvanih kozmetičnih sredstev (kamor sodijo poleg šmink tudi senčila in pudri) je namreč pomembno, da ne vsebujejo komedogenih snovi, kot so na primner izopropil miristat, izopropilni estri, oleinska kislina, stearinska kislina, petrolatum, lanolin. Na srečo so jih v novejših preparatih zamenjali s čebeljim voskom, propilen glikolom, mineralnimi olji v nižji vsebnosti, oktil palmitatom, izosteril neopentanoatom, oljem bombažnih semen, koruznim oljem… Pomembno je, da so izdelki dermatološko testirani – proizvajalci testiranje običajno opravijo na koži obraza ali hrbtišč rok.

Vsi si želimo imeti mehke, privlačnein zdrave ustnice, saj se tako počutimo mnogo prijetneje v situacijah, kadar se smejimo, poljubljamo in komuniciramo z okolico.

Pri določenih osebah, ki so preobčutljive na nekatere sestavine kozmetičnih sredstev, lahko nanašanje šmink, ki jih vsebujejo, privede do draženja ali celo alergičnega kontaktnega dermatitisa. Na katere snovi so preobčutljive, je moč ugotoviti z epikutanim testiranjem, ki ga opravi dermatolog. Možno je opraviti tudi epikutano testiranje na konkretne preparate (šminke), ki določeni osebi povzročajo težave.

Nekatere šminke z dolgotrajnim učinkom vsebujejo eozin, ki pogosto privede do fotodermatitisa, zato se ga v zadnjem času pri izdelavi takšnih preparatov izogibajo.