NAJPOGOSTEJŠI VZROKI IZPADANJA LAS PRI ODRASLIH ŽENSKAH

Pri odraslih ženskah je najpogostejši razlog izpadanja in tanjšanja las hormonske narave – tako imenovano androgenetično pogojeno izpadanje, ki ga do določene mere lahko zaustavimo z določenimi zdravili. Poleg tega je možnih še veliko drugih vzrokov.

O telogenem efluviju oz. izpadanju govorimo takrat, ko sledi nosečnosti, abortusu, jemanju hormonskih preparatov, intenzivnemu hujšanju, stresnim situacijam ali resnim sistemskim obolenjem (na primer obolenju z visoko telesno temperaturo...). takšno izpadanje ponavadi začne po 2-4 mesecih po dogodku, ki je povzročil, da je večje število las prešlo iz telogene faze v fazo izpadanja las.

Anageno izpadanje pa sledi hujšim dogajanjem, na primer kemoterapiji, zastrupitvi ali jemanju določenih zdravil, včasih spremlja obolenja ščitnice in nekatere sistemske bolezni (na primer lupus srythematodes), hudemu pomanjkanju železa in resnemu pomanjkanju beljakovin, na primer pri hudem stradanju, kar vidimo velikokrat pri anoreksičnih pacientih.

Vzrok za izpadanje las lahko tiči tudi v jemanju nekaterih zdravil - za zdravljenje putike, artritisa, depresije, srčnih bolezni, visokega krvnega pritiska, velikih odmerkov vitamina A. 

Tudi ob jemanju kontracepcijskih tabletk lahko pride do povečanega izpadanja las, posebej pri ženskah, ki so k temu dedno nagnjene. Stanje lahko včasih popravimo že z zamenjavo tabletk za drugačne.

Nekatere ženske opažajo, da jim začnejo lasje pospešeno izpadati dva do tri mesece po prenehanju jemanja tabletk, podobno kot po porodu. To lahko traja nekaj mesecev in se običajno spontano umiri. Med nosečnostjo je večina las pri ženski v fazi aktivne rasti (anageni fazi) in jih zelo malo izpada. Po porodu pa večina teh las pride v fazo počitka oziroma mirovanja, ki ji sledi po dveh ali treh mesecih nenadno povečano število izpadlih las. Takšno povsem običajno telogeno izpadanje las lahko traja od enega do šestih mesecev in načeloma mine brez posledic. Na srečo redko, pa se lahko pri nekaterih ženskah po porodu zgodi, da se izpadanje las preprosto ne umiri, ampak traja daljša obdobja, celo dolga leta.

Tudi pomanjkanje železa, k kateremu so nagnjene številne pripadnice nežnega spola (pri nekaterih zaradi močnih menstruacij, pri drugih zaradi vegetarijanske prehrane, stradanja, vnetnih bolezni...), je lahko vzrok izpadanju las. Nekateri ljudje ne dobijo dovolj železa s hrano, nekateri imajo moteno absorbcijo železa v prebavnem traktu. Pomanjkanje železa se ugotovi z laboratorijskimi testi in se zdravi z železom v tabletah.

Izpadanje las je dokaj pogost problem, ki privede ženske in moške v dermatološke ordinacije v podobnem razmerju. Daleč najbolj pogosta oblika izpadnaja las je tako pri ženskah kot pri moških že omenjeno androgentično izpadanje las (androgenetična alopecija).

Če se tudi sami spopadate s podobnimi težavami, se lahko naročite na pregled po telefonu vsak delovni dan med 07.00 in 20.00 uro. Kadarkoli pa nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte. 

Telefon:  +386 59 333 888                                             

Email:  info@metkaadamic.com